– Cum îi stă cel mai bine unei femei? o întreb.

– Elegantă. Și iubită.

Zâmbea. Îi cer să detalieze, căci părea interesantă explicația ce avea să mi-o ofere.

– Hai să-ncep cu eleganța. Într-o lume în care orice împopoțonare este considerată la modă, când plimbarea cu sânii la vedere, cu fundul jumătate ieșit de sub fustă, cu unghiile prea lungi și prea sclipicioase, e din ce în ce mai puțin loc pentru eleganță. O femeie care își cunoaște atuurile nu apelează la dezgolirea corpului în public, ci doar între patru ochi. Pentru bărbatul ei și atât. O doamnă optează pentru rochii fine, simple, uni și accesorii la fel de fine care nu atrag atenția prea mult. O astfel de femeie știe că ea poartă hainele, nu hainele pe ea. Apoi, când vine vorba de parfum, alege unul potrivit, cu un miros ce te face să o ții minte, fără a fi folosit din abundență. Unul care persistă pe pielea unui bărbat și după ce a lăsat-o-n fața scării.

– Continuă, te rog, m-ai făcut curios!

– După ce-și alege hainele, accesoriile și parfumul, trebuie să știe că eleganța mai este oferită și de modul în care o femeie se comportă. O doamnă nu-njură (rareori, când chiar nu mai poate), nu bârfește ca tanti de la colțul uliței, căci în timpul ăsta are altceva mai bun de făcut. Pur și simplu, trebuie să fie verticală și să rămână fidelă principiilor ei.

Cartea mea o găsești aici: 
http://bookzone.ro/produs/jurnalul-unui-adam/.

– Și despre iubit, ce-ai de zis?

– Aici voi fi scurtă, că iubirea se vorbește puțin și se simte mai mult. O femeie iubită care, la rândul ei iubește, va străluci oricât de întuneric ar fi în jurul ei. Zâmbetul îi este mai limpede, sufletul mai cald. O vei recunoaște cu ușurință, pe cuvânt de onoare!

Avea dreptate. Cel puțin, asta simțeam.