Fata din poza de mai sus este Tana, o tănără în vârstă de 20 de ani, studentă la Facultatea de Drept din București. 

Povestea ei, pe scurt, sună cam așa:

Joi, 22 septembrie. O ambulanță oprește în fața Spitalului Clinic de Urgență ,,Sf. Pantelimon”. Tana Gușiță este adusă la Urgențe în urma unei crize convulsive. În mai puțin de 10 minute, este supusă unui examen CT. În aceeași noapte, este mutată la  Institutul Național de Boli Infecțioase ,,Prof. Dr. Matei Balș” unde este sedată și intubată. O săptămână mai târziu, este transferată la Spitalul Universitar de Urgență din București, unde este ținută în comă indusă pentru încă 3 săptămâni.

Este jumătatea lui Octombrie și anul universitar a început. Tana își întrerupe studiile.

Decembrie. Investigațiile continuă, dar recăderile sunt frecvente. Vorbește, uneori glumește și râde, iar pentru perioade scurte de timp, pare să înțeleagă unde se află și de ce.

Mama ei se așază pe patul liber din salon. Își deschide geanta și caută frenetic o vreme. Nu găsește. Își aduce aminte că îi dăduse deja planșele fiicei ei. Tana stă sprijinită de tăblia patului și se uită cu lacrimi în ochi și dinții încleștați la o planșă.

Are 20 de ani și nu știe cum să spună ,,înghețată”.

Diagnosticul?

Pe scurt, Tana suferă de encefalita autoimună care este o condiție medicală gravă în care sistemul imunitar atacă creierul, deteriorând funcțiile. Manifestările clinice evoluează rapid. După faza incipientă, care se aseamănă teribil cu o gripă, pacienții dezvoltă tulburări de comportament, probleme de vorbire, psihoze, la care se adaugă pierderi de memorie și episoade epileptice.

Prin diagnosticarea rapidă și tratamentul adecvat, mulți dintre pacienți își recapătă funcțiile aproape în întregime. Totuși, nu toți își revin complet. 20% din aceștia nu își vor redobândi niciodată capacitatea cerebrală și nici funcțiile motorii, iar rata mortalității este de 6%.

Tanei i s-au dat 20% șanse de supraviețuire. Acum, aproape 4 luni mai târziu, ea și cei din jurul ei încă luptă. Acum, ea are nevoie de recuperare neorologică, neuromotorie și psihologică. Apropiații ei au acoperit, până în prezent, costul a 4 luni de tratament, însă încă 6 luni depășesc cu mult puterile lor.

Acum, vreau să-ți spun ție ceva:

Tana este, așa cum vezi din poza de mai sus, o fată zâmbitoare. Până în ziua de 22 septembrie, a zâmbit în fiecare zi – părinților ei, iubitului ei, prietenilor ei, chiar și străinilor pe care-i vedea în drumul ei dinspre cămin spre facultate și dinspre facultate spre cămin. Tana învață bine, căci își dorește un viitor strălucit. Ba chiar este alintată de colegii ei „memory stick”, evident, pentru că are o memorie de invidiat. Crezi că o sumă modică este prea mult pentru a-i reda șansa unui viitor pe măsura dorințelor ei?

Tana iubește – viața, oamenii și marea. Așa cum fiecare dintre noi iubim ceva și pe cineva. Și știți că iubirea este cel mai frumos sentiment, cea mai frumoasă stare, pe care un om o poate trăi. Crezi că putem să-i redăm unui om șansa de a iubi? Crezi că o sumă modică este prea mult pentru a-i reda fericirea și sclipirea dn ochi?

Eu nu o cunosc personal pe Tana, dar îmi doresc să se întâmple acest lucru. Îmi doresc să o văd bine, pe picioarele ei, de mână cu iubitul ei, îmbrățișându-și părinții și prietenii. Îmi doresc să o văd absolventă a Facultății de Drept și apoi profesând. Îmi doresc să o văd cum se bucură de mare. Îmi doresc să o văd cum se bucură de viață. Îmi doresc să o strâng în brațe și să-i spun că toată nebunia asta s-a încheiat. Îmi doresc să o strângi și tu în brațe și să-i simți bucuria și recunoștința.

Sunt lucruri firești pentru noi, ăștia care n-avem probleme. Pentru ea, pot redeveni lucruri firești doar dacă o ajutăm. Și să te întreb ceva – dacă TU ai fi în situația EI, ai vrea să fii ajutat? Dacă da, atunci știi ce este de făcut! 

Pentru donații, indiferent de sumă, intră aici – www.pentrutana.org. Dacă totuși nu dispus de mijloace materiale pentru a dona, nu este nicio problemă! Însă, te rog, dă un share poveștii ei – fie acestui articol, fie paginii O șansă pentru Tana!

Haide să facem o faptă bună și un om fericit!

#pentrutana #dardindarsefaceTanabine