Știu multe astfel de cazuri, când ea-l iubea ca pe ochii din cap, după multe momente în care a i-a fost teamă să dea frâu liber sentimentelor, iar el s-a înecat ca țiganul la mal, prin așternuturi străine și minciuni sfruntate. Dar știu și cazuri când el o iubea cu întreaga sa ființă, iar ea, pentru că a crezut că i se cuvinte, i-a călcat sufletul în picioare, pentru o șampanie extravagantă și câteva sute de lei în plus.

Dacă tu consideri că iubirea este un lucru ce poate fi călcat în picioare după bunul tău plac, înseamnă că până acum n-ai învățat nimic. Ai trăit degeaba. Ai consumat timpul oamenilor care și-au deschis sufletul în fața ta. Sufletul unui om nu este un hotel în care să intri și să pleci când ai chef, lăsând în urma ta dezastru, ci este un altar în care intri desculț și îi juri celuilalt cele mai bune intenții.

Când ea alege să te iubească fără temeri, fără rețineri, fără rezerve, ar fi bine să nu te îneci, vorba zicalei, ca țiganul la mal. Ci ar trebui să-i oferi cele mai bune intenții, cele mai sincere sentimente și cele mai frumoase vorbe. Așa ar fi corect, însă, după cum bine știm, nu toți oamenii aleagă să joace corect cartea iubirii. Așa ar face un bărbat adevărat.

Nu da cu piciorul, căci nu se știe când vei mai putea avea parte de fericirea pe care o simți alături de femeia cu care împarți binele și răul. Nu da la schimb iubirea pe câteva nopți de distracție – este un schimb cu totul și cu totul inegal și deloc benefic. Iubește sincer, asumat, iar când nu va mai fi să fie, pleacă la fel de frumos precum a fost povestea voastră.

Dacă ea, femeia din fața ta, este tot ceea ce ți-ai dorit, merită să te îneci la mal în loc să te afunzi în ochii ei frumoși și s-o descoperi parte cu parte? Dacă eaeste tot ceea ce ai așteptat atât amar de timp, merită să te îneci la mal, în loc să vă cufundați în așternuturi și să faceți lucruri de adulți?